Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Το προσφυγικό με τα «μάτια» ενός μέλους των κοινών επιχειρήσεων Ασπίδας-Frontex




Το προσφυγικό με τα «μάτια» ενός μέλους των κοινών επιχειρήσεων Ασπίδας-Frontex


Ποιο θα είναι το μέλλον της συμφωνίας για το προσφυγικό μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία;  Ποια είναι η αποτελεσματικότερη λύση για τη μείωση των ροών αλλά και ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε όλα αυτά; Μπορεί η Ευρώπη να θωρακισθεί απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη απειλή των τρομοκρατικών επιθέσεων;
Σε αυτά και πολλά άλλα κρίσιμα ερωτήματα επιχείρησε να απαντήσει ο  Αρχιφύλακας (Α.Υ.) κ. Μιχαήλ Αβέλλας, με όπλο την πολύχρονη εμπειρία του στην «καρδιά» των εξελίξεων. Ο κ. Αβέλλας συμμετέχει από το 2013 στις κοινές επιχειρήσεις της Ασπίδας με τη Frontex από τα χερσαία σύνορα του Έβρου μέχρι τα θαλάσσια σύνορα του Νοτίου Αιγαίου  για την προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών Συνόρων καθώς και τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο της EurActiv.gr Μύρνα Νικολαΐδου

Μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία εκτιμάτε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα έχει ισχύ. Θα συμβάλει στη μείωση των ροών τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα;
Ήδη από την εφαρμογή της είχε συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση των εισερχομένων ροών στην Ελληνική επικράτεια, αλλά υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της κοσμογονικής επικαιρότητας και των εσωτερικών της Τουρκίας που αφορούν πρωτίστως αυτήν και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά στη μεταβολή των ρυθμών παράνομης εισόδου.
Κι εδώ στο παρόν ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες που εισέρρευσαν τα προηγούμενα έτη και φιλοξενούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχουμε και 8 Τούρκους αιτούντες άσυλο φερόμενους ως συνεργούς σε απόπειρα πραξικοπήματος. Αν εκδοθούν άμεσα, τότε δεν δημιουργείται δεδικασμένο άμεσης επιστροφής και των πληθυσμών που εισήλθαν;
Για αυτό θεωρώ φρόνιμο για την προστασία της ειρήνης την κρίσιμη αυτή στιγμή να αιτηθεί και να αναλάβει Διεθνής Διαιτησία σε ό,τι αφορά υποθέσεις έκδοσης Τούρκων υπηκόων με μεταφορά τους σε άλλη χώρα, με το ίδιο σκεπτικό που η Ελλάδα εφαρμόζει το εμπάργκο της Ε.Ε. στη Ρωσία όπως και των υπογραφομένων μνημονίων που δεν επιτρέπουν στη χώρα να δανειστεί και να προβεί σε συμφωνίες με τρίτους εκτός των συμβαλλομένων δανειστών- θεσμών. Για να αποφύγουμε νέα περίπτωση Οτσαλάν.
Πόσω δε μάλλον όταν επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της θανατικής ποινής και η ισχύς του Δικαίου είναι ότι για τον κατηγορούμενο ισχύει πάντα ο ευεργετικότερος νόμος.
Συμφωνείτε με την πρόταση να δημιουργηθούν hot spots  στην Τουρκία;
Ασφαλώς και πρέπει να γίνουν hot spots στην Τουρκία με την ουσιαστική συμμετοχή και ευρωπαϊκών δυνάμεων ασφαλείας και καταγραφής, όπου από εκεί να ξεκινά η ταυτοποίηση και η χαρτογράφηση της κυκλοφορίας των αλλοδαπών.
Είστε υπέρ της απόφασης για την ανακατανομή των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία βάσει του συστήματος των ποσοστώσεων της Κομισιόν. Κρίνετε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κρατών, όπως η Σλοβακία κ.α
Εννοείται και πρέπει να συμβεί σε αρχικό στάδιο. Αν και πιστεύω ότι η ανακατανομή των προσφύγων είναι όπως όταν χορηγείς ασπιρίνη σε καρκινοπαθή στο τελευταίο στάδιο. Αφού όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία και στις βόρειες χώρες των παχυλών κοινωνικών παροχών και επιδομάτων πρόνοιας.
Όσο για τις αντιδράσεις των κρατών είναι σπασμωδικές. Αλήθεια, στην Ουγγαρία δεν είχαν συγκεντρωθεί πέρυσι καταναλωτές και πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ, διότι με έναν επίμαχο νόμο οι πάροχοι επικοινωνίας υποχρεούνταν να πληρώνουν 0.49 EURO ανά GB, βρίσκοντας έτσι και το κίνητρο για διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας;
Όπως και για το κράτος των Σκοπίων της αρχαίας Παιονίας που απέδειξε περίτρανα στην Διεθνή Κοινότητα πέφτοντας μέσα στην δική του παγίδα της υπέρμετρης δημοσιότητας από τον Παγκόσμιο Τύπο γιατί δεν πρέπει να λέγεται Μακεδονία, αφού σε Μακεδονικό έδαφος φιλοξενήθηκαν από Έλληνες και σε σκοπιανό ~ παιονικό ξυλοκοπήθηκαν και εκδιώχθηκαν από Σκοπιανούς.
Για να μην τους αδικήσουμε από την πλευρά τους οι κινήσεις ήταν αποφασιστικές, έχοντας σκοπό να προστατεύσουν τον ήδη διαρραγέντα κοινωνικό τους ιστό από την οικονομική κρίση και ξέσπασμα κοινωνικών αντιδράσεων στην ενδοχώρα και περιορίζουν το πρόβλημά τους στα σύνορα των κρατών τους. Άλλωστε έτσι δομήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω στην συνθήκη της Βεστφαλίας του 1648 μ.Χ., όπου δύο φορές την παραβίασε η Γερμανία στον 20ο αιώνα και προκλήθηκαν δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι.
Αυτή η αρχή αφορά την ισότητα και όχι την ηγεμονικότητα. Τα κράτη ελεύθερα αποφάσεων σε μία Ευρωπαϊκή Επικράτεια όπου δεν θα κινδυνεύουμε από ολέθριες πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ μας. Κι αυτό έχει χαθεί, γιατί όπως προειδοποιούσε σε μία τελευταία συνέντευξή του ο Ανδρέας Παπανδρέου, αυτές οι καθεαυτού εξουσίες  των κρατών θα παραχωρηθούν και όντως συνέβη στο Διευθυντήριο.
Κατά την άποψή σας και βάσει της εμπειρίας σας πώς θα αντιμετωπιζόταν αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα.
Κλείσιμο των συνόρων. Τα σημεία εισόδου είναι χαρτογραφημένα στο μεγαλύτερο βαθμό. Δεν υπάρχει μη διαχειρίσιμη κατάσταση μα ούτε και εύκολες και ανώδυνες λύσεις. Και δεν είναι και τόσο δύσκολο, όταν συνεπικουρείσαι από μία διεθνή δύναμη που συνειδητοποιεί πλέον το πρόβλημα και δεν είναι θεατής.
Από τα ευρωπαϊκά και τουρκικά σημεία συγκέντρωσης πληθυσμών αιτούντων άσυλο, να απαιτηθεί και να επιτευχθεί από τη Διεθνή Κοινότητα συμφωνία με τις Κυβερνήσεις των Κρατών από όπου προέρχονται έκταση τέτοια ώστε να ισοδυναμεί με γεωγραφικές περιφέρειες όπου θα είναι σεβαστά τα σύνορά τους, όμως θα αστυνομεύονται με την νομοθεσία του Διεθνούς Δικαίου χωρίς την παρουσία τοπικής δύναμης και θα εγγυώνται την ασφάλειά τους.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, εκκίνηση διαδικασίας για καταδίκη των κρατών για τις μεταναστευτικές/ προσφυγικές ροές των υπηκόων τους και αποζημίωση των κρατών τόση όση αντιστοιχεί κατ’ άτομο η συνέργεια και παροχή βοήθειας για παράνομη είσοδο και παραμονή με επιβαρυντική περίπτωση το κάθε έτος παραμονής. Μέχρι την τελεσιδικία ασφαλιστικά μέτρα από την Διεθνή Κοινότητα και το νομίμως προσφεύγον κράτος κατά των εναγομένων κρατών προέλευσης των αλλοδαπών ώστε η βοήθεια που λαμβάνουν τα εναγόμενα κράτη προέλευσης από Διεθνή Ταμεία-Οργανισμούς  να παγώνει, αφού αυτοί οι Οργανισμοί ζημιώνονται αρκετά με την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας στα πληττόμενα κράτη.
Εν συνεχεία πρέπει να χαρακτηρισθούν ως ημιαυτόνομες γεωγραφικές περιφέρειες  μέσα στις χώρες από όπου προέρχονται και να τους εξασφαλίζουν την αρχή της αυτοδιάθεσης βάσει θρησκευτικού, γλωσσικού, ιδιωματικού και εθνοτικού υπόβαθρου, για να ενωθεί πάλι το παζλ των κατακερματισμένων φυλών και φατριών που πλέον παράγουν πολεμάρχους και κυριαρχεί το άσβεστο μίσος  με θρησκευτικό υπόβαθρο.
Έπειτα αυτές οι περιφερειακές οντότητες να ενωθούν ως Συνομοσπονδία Περιφερειών ως ενιαίο Κράτος, χωρίς τη χρήση τακτικού στρατού και βαρέος οπλισμού με τη Διεθνή Κοινότητα να εγγυάται από κοινού την κοινωνική ειρήνη. Κι όταν λέμε Διεθνή Κοινότητα, εννοούμε από κοινού ανατολικό και δυτικό κόσμο. Μάλιστα δε αυτή η ανακατανομή να συμβεί με βάση τους υδάτινους πόρους με τους ποταμούς/ λίμνες να θέτουν τα όριά τους με από κοινού ισομερή διαχείριση αυτών.
Γιατί καλά και τα απελευθερωμένα συστήματα των θεωριών χωρίς κράτη, χωρίς σύνορα, χωρίς απελάσεις αλλά γιατί δεν πάνε να τα διεκδικήσουν εκεί που συμβαίνουν, στην πηγή; Μέχρι και ο Τσε Γκεβάρα σε μία ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη το 1964 αναφώνησε στο τέλος «Patria O Muerte». Είναι σαν να λέμε πώς καταπολεμούμε την παιδεραστία συλλαμβάνοντας ορθώς τους viewers (και το παιδί που βιάζεται κατ’ εξακολούθηση σε κάποια αποθήκη ή δωμάτιο κάπου στη γη;;) ;
Ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδος σε όλα αυτά;
Η χώρα μας πρέπει και το έχει αποδείξει πώς μπορεί να είναι ο Θεματοφύλακας και ο Ειρηνοποιός, ο Ακρίτας του Κόσμου. Δεν μπορείς να γιατρέψεις μία πληγή, αν δεν σταματήσεις το αιμορραγικό σοκ. Και όταν ο γιατρός πιέζει την πληγή, πονάς κι όταν σου ράβει το τραύμα πονάς μα γίνεσαι καλά.  Και οι ροές των εισερχομένων στην  Ευρώπη είναι όπως το αίμα που χάνει το σώμα όταν πλήττεται η μηριαία αρτηρία. Κι αυτοί οι εισερχόμενοι είναι το αίμα των κρατών τους, που κινδυνεύουν να χαθούν και σβηστούν από τον χάρτη, μόλις στεγνώσει η αρτηρία τους. Και η Ιστορία έχει αποδείξει πώς τα σύνορα άλλαξαν πολλές φορές στην Ασία και στην Αφρική, όπως και οι ηγεσίες τους που λειτουργούσαν όπως στο ποίημα του Καβάφη, ο Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης. Γιατί όσο θα κυβερνούν τύραννοι και θα περνάει το δικό τους, τόσο θα αυξάνονται οι εισερχόμενες ροές, το ζήτημα θα γίνεται πρόβλημα και θα εκβαρβαρίζεται η Κοινωνία.
Μάλλον κάτι έχει παρεξηγηθεί πάρα πολύ. Το πρόβλημα είναι μόλις στην αρχή του. Υπάρχει όμως κόστος που αυξάνεται από μία νοσηρή κατάσταση. Όσο απάνθρωπο κι αν ακούγεται αυτό το κόστος θα είναι ηπιότατο με το επερχόμενο χάος που αυξάνεται με την ανασφάλεια, την τρομοκρατία και τις επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών σε μεγαλουπόλεις της Δύσης και Ανατολής, τον μιμητισμό αυτών και την τρομακτική επανάληψή τους με αυξανόμενη συχνότητα, τον περιορισμό των ελευθεριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στην πραγματικότητα όσο και στην εικονική του κυβερνοχώρου και του διαδικτύου εν ονόματι της καταπολέμησης αυτής.
Ποια εκτιμάτε ότι είναι η πηγή του προβλήματος;
Η πηγή του προβλήματος είναι εκεί έξω και οι μάζες ανθρώπων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στη Δύση, για να βρουν τον πλούτο που στερήθηκαν κι αυτό μπορεί να φέρει την Δύση του ανθρώπου. Και όταν δεν βρουν το «χρυσάφι» τους, θα επικαλεστούν το Θεό τους, τον Αλλάχ και όποιον άλλον θέλετε Θεό και με την κατάλληλη καθοδήγηση θα πέσουν ως μάρτυρες αυτοκτονίας σκορπώντας θάνατο και τρόμο σε ένα γήπεδο, σε ένα θέατρο, μία πλατεία, σε μία παιδική χαρά, σε ένα αεροδρόμιο, σε μία εθνική εορτή, σε ένα σταθμό μετρό, λεωφορείων, σε ένα θέατρο, σε τόπους λατρείας, σε κυβερνητικές και κρατικές εγκαταστάσεις, σε μία εφημερίδα παίρνοντας αίμα αθώων με όποιο τρόπο μπορείς να φανταστείς. Και αν νομίζετε πώς είναι ικανοποιημένοι με τα δεκάδες αθώα θύματά τους με επιθέσεις με όπλα, τσεκούρια, μαχαίρια, φορτηγό τελευταία πλανάσθε πλάνην οικτρά. Θεωρούν μικρό τον αριθμό. Ο αριθμός των χιλιάδων θυμάτων των Δίδυμων Πύργων είναι ο πήχυς που πρέπει να ξεπεράσουν. Άλλωστε δεν σταματάνε να επιδεικνύουν την δίψα τους να αποκτήσουν ή δημιουργήσουν όπλα μαζικής καταστροφής.
Θεωρείτε ότι η λύση βρίσκεται στη Συρία και στη λήξη του μακροχρόνιου πολέμου; Υπάρχουν ευθύνες σε κράτη μέλη όσον αφορά τη διαιώνιση του προβλήματος;
Όσον αφορά το Συριακό ζήτημα ναι, η λύση του μακροχρόνιου πολέμου βρίσκεται ανάμεσα στον ποταμό Τίγρη και Ευφράτη. Όμως είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.
Δεν είναι η ώρα για ανάθεμα σε κράτη μέλη και στο τις πταίει, όμως τα όπλα και οι σφαίρες κάποια στιγμή τελειώνουν. Οι κάννες λιώνουν και θέλουν αντικατάσταση. Η πολεμική τους βιομηχανία καταστράφηκε. Και αυτά τα αναλώσιμα με τέτοια πολεμική μανία, θα έπρεπε να είχαν τελειώσει τις πρώτες 30 ημέρες, εκτός κι αν πυροβολούν μόνα τους τα όπλα, όπως οι τόνοι ηρωίνης του Noor1 που φορτώθηκαν μόνοι τους.
Η απληστία και η ματαιοδοξία φταίει για αυτό το κακό που συντελείται.
Εν κατακλείδι ενθυμούμενος τον Χένρυ Κίσσινγκερ, «οι  πολιτικοί ηγέτες καλούνται να πάρουν αποφάσεις και να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα».  Και ήρθε η ώρα ο Κόσμος να ξαναβρεί τους Ηγέτες μέσα από τα σπλάχνα του, για να επανέλθει η τάξη σε έναν πύργο της Βαβέλ που καταρρέει.