Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ...

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ...
Την 13/05/2012 δημοσίευα ένα άρθρο για την καθυστέρηση στη διενέργεια της προανακριτικής παραγγελίας επί θανόντος προσώπου όσον αφορά την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας. Όμως την 14/12/2014, δυόμιση χρόνια αργότερα φαίνεται ότι οι ρίζες αυτού του λυπηρού φαινομένου, που ξεριζώνει τις καρδιές των ζώντων συγγενών από την ταλαιπωρία και την υπερβολική καθυστέρηση δεν έχουν τελειωμό. Κι όλα αυτά τα ξαναγράφω με αφορμή την καθυστέρηση στην εκτέλεση της ιατροδικαστικής παραγγελίας της θανούσας κόρης του αγαπητού Κοσμά Γιαννακόπουλου, που είχε τραγική κατάληξη στην καραμπόλα στον αυτοκινητόδρομο κοντά στα διόδια Σχηματαρίου.
Φαίνεται πώς τότε και τώρα στην Ελλάδα όσον αφορά αυτή τη νοσηρή κατάσταση της ύστατης παραγγελίας σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου αδυνατείται να βρεθεί μόνιμη λύση.
ΤΟΤΕ: 13/05/2012: <<Εδώ και μήνες πλέον έχει γίνει καθεστώς να ταλαιπωρούνται ζώντες και νεκροί από την έλλειψη νεκροτόμου από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας. Έχει γίνει καθεστώς πλέον να μην ενεργούνται ιατροδικαστικές παραγγελίες για νεκροψία – νεκροτομή. Έχει γίνει καθεστώς πλέον να παραμένουν σε ψυγείο οι νεκροί, μέχρις ότου να διενεργηθεί η ύστατη παραγγελία, που θα εξακριβώσει επίσημα τον τρόπο θανάτου και θα ρίξει φως με επιστημονικά δεδομένα σε αμφιβολίες και ενστάσεις των συγγενών και φίλων του εκλιπόντος.
Έχει γίνει καθεστώς πλέον να μεταφέρεται ο νεκρός είτε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης ή Κοζάνης με έξοδα των συγγενών και κίνηση με νεκροφόρα από κάποιο γραφείο τελετών.
Έχει γίνει καθεστώς πλέον να επιβαρύνονται ψυχικά οι οικείοι από το χαμό του προσφιλούς τους προσώπου και να προσπαθούν να υπολογίσουν στο περίπου ακόμα και την ώρα ταφής. Να προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού ανάλογα με το αν είναι αργία ή εργάσιμος ημέρα και ανάλογα με την περίπτωση. Να ανατίθεται η εκτέλεση παραγγελίας σε Ιατροδικαστή εκτός έδρας συμβάντος, καθώς δεν υπάρχει νεκροτόμος στην έδρα. Και να παρουσιάζονται όλοι αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τα τεκταινόμενα.
Κύριοι υπεύθυνοι τα πράγματα είναι απλά.
Όταν δεν έχεις κάποιον σε κάποια θέση, λόγω παρατεταμένης αναρρωτικής αδείας τότε προσλαμβάνεις κάποιον άλλον στη θέση αυτού και με αντικαταστάτη του. Αν δεν μπορείς να προσλάβεις, τότε αποσπάς κάποιον άλλον που περισσεύει σε κάποια θέση, έστω και σαν αντικαταστάτης. Τού εξασφαλίζεις διαμονή και τον φέρνεις στην έδρα. Τα επιπλέον έξοδα που υφίστανται οι πολίτες, η υπηρεσιακή ανωμαλία μεταξύ των αστυνομικών – ανακριτικών αρχών, η περιττή αλληλογραφία και τηλεφωνική επικοινωνία είναι τα ανταποδοτικά έξοδα της διαμονής και βγαίνει και περίσσευμα. Λύσεις υπάρχουν. Βούληση ισχυρά πρέπει να βρεθεί!
Κλείνοντας να σας θυμίσω ότι από την πρωτόγονη ιστορία έως και σήμερα, σταματούσαν τους πολέμους για να θάψουν και τιμήσουν τους νεκρούς. Μάλλον σήμερα διδασκόμαστε νέα έθιμα, περιμένοντας την νεκροτομή…>>
ΤΩΡΑ: 14/12/2014: Τελικά και σε άλλες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας συμβαίνει το ίδιο με τη νεκροτομή για τους ίδιους ή άλλους λόγους που αυτοί γνωρίζουν. Και τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει με τον επίλογο να είναι το ίδιο τραγικός, αποδίδοντας τη νοσηρή κατάσταση του να ικετεύουν για δημόσια παρέμβαση οι οικείοι να θρηνήσουν το σπλάχνο τους κατά πώς πρέπει, με το ανώνυμο κράτος που μετρά πλέον αριθμούς και μόνο στο ρόλο του Κρέοντα και τους οικείους στο ρόλο της Αντιγόνης.
Για αυτό για μία φορά ακόμη σεβασμός στα νεκρικά έθιμα και στη μνήμη των νεκρών με άμεση διενέργεια των αυτονόητων.

Καλό Παράδεισο στις  ψυχές...

14/12/2014
Με προβληματισμό
Μιχαήλ Ν. Αβέλλας
Αστυνομικός - Αν. Δημ. Σύμβουλος Δ. Τεμπών