Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Πρόταση για τη διάβρωση του Δελτα Πηνειού. Ας μην μένουμε σε ευχολόγια και παρατηρήσεις.


Πληροφορήθηκα απο δημοσιεύματα στο διαδίκτυο πως αύριο Πέμπτη 14.04.2016 και ώρα 19:00 ο Δήμος Τεμπών και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Πυργετού, όπου θα συμμετέχουν αξιόλογοι καθηγητές Πανεπιστημίου σε συνέχεια προφανώς της χειμερινής ημερίδας στα πλαίσια του έργου Daphne.
Παράκληση, ας μην μείνουμε λοιπόν σε ευχολόγια και παρατηρήσεις σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, τη διάβρωση του Δέλτα Πηνειού και ας περάσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η αξιοποίηση αυτών των σημαντικών παρατηρήσεων ως μελέτη για επενδυτικό κομμάτι.
*Όσον αφορά για το θέμα τη διαχείρισης των υδατικών πόρων όταν το Πράσινο Ταμείο είναι δεσμευμένο οικονομικά ως υποθήκη λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) και όσο κινούμαστε στο μέλλον το νερό θα αντιμετωπίζεται ως προϊόν και όχι ως αγαθό και δώρο ζωής, τότε επιτρέψτε να μου εκφράσω τις επιφυλάξεις μου στη λέξη διαχείριση που οδηγεί συνειρμικά  στην ιδιωτικοποίηση του αγαθού και στην φορολόγηση του στο όνομα της αλόγιστης και λανθασμένης χρήσης.
Για αυτό ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ
Να τεθεί το θέμα και η δυνατότητα εγκατάστασης ρουφρακτών και επί αυτων ανεμογεννητριών πάνω στη θάλασσα. Ειναι ένα θέμα που είχα προτείνει δημόσια την 08/11/2015  στο Δημαρχείο Τεμπών στον Αν. Υπουργο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τσιρώνη Γιάννη και τον είχε βρει σύμφωνο, αρκεί να είναι ήπιας ανάπτυξης και να συμφωνεί η τοπική κοινωνία.
Οι ρουφράκτες επί της θάλασσας θα σχηματισουν αιγιαλό και ίσως να είναι και το κλειδί για την οριστική αδειοδότηση και επίλυση του σχεδίου οικισμού των παραλίων.
Πέραν αυτών θα αποτελέσουν ανανεώσιμη πηγή  ενέργειας οι ανεμογεννήτριες πανω στη θάλασσα και επιτέλους η Ελλάδα πρέπει να πάρει μπροστά.
Αν δεν ξεκινήσει από τα Τέμπη που δένουν την Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα τότε από πού;
Και να υπομνηθεί ότι η Δανία παρηξε και καλυψε το 140% των ενεργειακών της αναγκών  μόνο από την αιολική της ενέργεια σε μία ημέρα.
Με την συνεχή παρατήρηση των πραγμάτων δεν μπορεί να αλλάξει η δεδομένη κατάσταση και η Καινοτομία δεν μπορεί να αναλάβει τα ηνία στην Χώρα μας τώρα που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε.
Εν κατακλείδι, Εμείς η Ελλάδα πότε θα χρησιμοποιήσουμε την Καινοτομία εις όφελος της Κοινωνίας και όχι μόνον για φοροεισπρακτικούς σκοπούς αλλά για βελτίωση του επιπέδου ποιότητας ζωής;
Λέρος, 13.04.2016
Μιχαήλ Ν. Αβέλλας
Μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δ. Τεμπών - Αστυνομικός