Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Χαμένος ο σύγχρονος άνθρωπος χωρίς πίστη

 

Αυτό το κείμενο γράφτηκε την 14.09.2018:

Κάποια στιγμή θα μείνουνε μόνο οι σγουριές, τα ερείπια και η αμνησία. Εμείς θα φύγουμε και οι επόμενοι θα βρουν βιβλία με κάποιες σελίδες ένδοξης ιστορίας με πολλές περισσότερες ιδεοληψιών και επιπολαιότητας. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. 

Και η γενιά μας (από τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο) δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο σε κρίσιμη μάζα. Πολλώ δε μάλλον την αρετή. 

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σήμερα σαν την 14η Σεπτεμβρίου 335 μΧ. που αποκαλύφθηκε, έπειτα από επίπονες ανασκαφές από την Αγία Ελένη στην Ιερουσαλήμ. 

Το εν τούτω νίκα του Βυζαντίου έχει πλέον κρυφτεί βαθιά μες στις καρδιές μας. Οι ήττες και οι καταστροφές ήταν πολλές την τελευταία χιλιετία και από θαυματουργό σύμβολο αρετής, νίκης και ελευθερίας, απέμεινε μόνο μία διφορούμενη έννοια της αγάπης και της παρεχόμενης θείας πρόνοιας χωρίς ανθρώπινη ενέργεια, πράγμα αντίθετο στην πλάση του ανθρώπου όπου βούλεται και ενεργεί ελεύθερα αιτούμενος την θεία πρόνοια, όντας κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν του Θεού. 

Έτσι άπραγο όν αναμένει την θεία χάρη να του δώσει υγεία, δύναμη, ευημερία και χρήματα.

Υλιστής πλέον από την εφαρμογή του κινητού, αγοράζει, δανείζεται, υποθηκεύει, ξοδεύει αλόγιστα και στοιχηματίζει ηλεκτρονικά τον κόπο του και σπαταλά το βιος ωσάν άλλος άσωτος υιός. 

Κι έπειτα θλίβεται, χάνεται σε ένα γεμάτο τοξίνες, χάπια, ουσίες και αλκοόλ μέλλον με την πληρωμένη συντροφιά της οθόνης του. 

Χαμένος ο σύγχρονος άνθρωπος και η τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια ανισόρροπων χρηστών ότι πιο επικίνδυνο έχει υπάρξει ποτέ παίζοντας το τελευταίο και πολυτιμότερό του χαρτί, την ελευθερία του.

14.09.2018

Μιχάλης Αβέλλας