Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ορατός κίνδυνος για το φυτικό κεφάλαιο της Ελλάδας.

Ορατός κίνδυνος για το φυτικό κεφάλαιο της Ελλάδας.

Στην Ιταλία και ειδικά στην νοτιοανατολική περιοχή της Απουλίας πλήττεται ένα κεφάλαιο 11 εκατομμυρίων ελαιοδένδρων από το βακτήριο της Xylella fastidiosa μολύνοντας μία περιοχή 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης η Ιταλία σκέφτεται να προχωρήσει στην αποψίλωση των άνωθι ελαιοδένδρων με κοπή και καύση αυτών.

Επειδή:

i) το βακτήριο είναι αερόβιο,

ii) ζει και πολλαπλασιάζεται στο ξύλημα των φυτών που προσβάλλει,

iii) ευνοείται από ζεστές μέρες και ήπιες νύχτες, τακτικές βροχές και υψηλή υγρασία,

iv) τα προσβαλλόμενα είδη που παρουσιάζουν συμπτώματα ξεπερνούν τα εκατό (100), μεταξύ αυτών η κερασιά, το τριφύλλι κ.α.

v) η μεταφορά του βακτηρίου γίνεται με τη βοήθεια μυζητικών εντόμων (όπως οι ακρίδες) και όλα τα ημίπτερα που απομυζούν χυμούς μπορεί δυνητικά να είναι φορείς.

vi) στους φορείς το βακτήριο παραμένει στη στοματική κοιλότητα, όπου και πολλαπλασιάζεται,

vii) η περιοχή της Απουλίας εκτείνεται σε μία έκταση μεταξύ Λέτσε και Πρίντεζι, όπου και το λιμάνι

viii) δεν υπάρχει χημική αντιμετώπιση έως τώρα ευρέως γνωστή

Προτείνεται

Άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και ενημέρωσης ώστε να μετά τον παγετό να μην έχουμε επιδημικά φαινόμενα με:

α) έγκαιρο ψεκασμό των περιοχών εν όψει της θερινής περιόδου και ειδικά σε ελώδη και στάσιμα ύδατα

β) εκ νέου ενημέρωση των αγροτών από τους Δήμους, που άλλωστε δηλώνουν πάντα παρόντες και παραστάτες

γ) προσπάθεια θεραπείας του ιού και ενίσχυσης των πειραματικών εργαστηρίων, καθώς υπάρχουν 150 είδη φυτών τα οποία έχουν μέσα τους το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουν ορατά συμπτώματα, όπως το αμπέλι, η τριανταφυλλιά, το μελλισσόχορτο κ.α

Τα μέχρι τώρα γνωστά μέτρα αντιμετώπισης είναι η κοπή και καύση.

Εν κατακλείδι όλες αυτές οι νέες ασθένειες που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος τόσο στο φυτικό όσο και ζωικό κεφάλαιο συμπεριλαμβανομένου του είδους μας, με τις γενετικά τροποποιημένες τροφές που γίνεται τόσος θόρυβος, με την στο παρελθόν αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων τα οποία κάνουν καλό στα φυτά όταν αυτός που τα ψεκάζει πρέπει να φοράει μάσκα, με την μη ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων αλλά και την μη αξιοποίηση του περιβαλλόμενου φυσικού περιβάλλοντος καθώς και τόσες άλλες παθογένειες, δείχνουν το δρόμο της νέας κοινωνίας να θέλει να κάνει τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Να μη μαθαίνει και να θέλει συνεχώς και ανεπιτυχώς να καταστέλλει αυτό το νέο κακό που ήρθε.

Για αυτό πηγαίνοντας ένα ακόμη βήμα και έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στο επιστημονικό δυναμικό μας, έχω την απόλυτη πεποίθηση πώς με το κατάλληλο περιβάλλον και συνθήκες μπορούν να διαπρέψουν, βοηθώντας και τη χώρα με αποκλειστικές πατέντες οι οποίες θα παράγονται από εδώ προς τα έξω.
Ορεστιάδα, 28 Μαρτίου 2015
Αβέλλας Ν. Μιχαήλ
Μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δ. Τεμπών


Πληροφορίες σχετικά με το βακτήριο ελήφθησαν από το άρθρο του Δρ Βαγγέλη Α, Μπούρμπου Γεωπόνου Ερευνητή,Φυτοπαθολόγου,Οικοτοξικολόγου στα Χανιώτικα νέα
http://www.haniotika-nea.gr/egrigorsi-gia-ti-nea-asthenia-ton-eleodentron/#ixzz3VhAJOlSB