Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Αναζητώντας ένα μήνυμα για ειρήνευση



 Να αγναντεύεις από ψηλά τους ιερούς βράχους των Μετεώρων που η ιστορία τους ξεκινά από την Κοσμογονία και οι πρώτες σκέψεις που σου έρχονται στο νου να είναι για την αγάπη. Αυτή την αγάπη που έχει χαθεί στις μέρες μας και όλα συνδέονται μόνο με την ικανοποίηση των γενετήσιων ορμών, της διαφθοράς, της απληστίας και της ματαιοδοξίας, μέχρι να ανακαλύψουμε το διαμάντι που κρύβει ο καθένας μέσα μας. 

Άραγε, αυτά τα Χριστούγεννα θα έρθει το μήνυμα για ειρήνευση στις αιματοβαμμένες περιοχές του κόσμου ή το ύστατο σενάριο τρόμου που γεννούν τα αδιέξοδα, η χρήση πυρηνικής ενέργειας θα φέρει τον ζόφο στην ανθρωπότητα, κορυφώνοντας το ανθρώπινο δράμα για ακόμη μία φορά στην παγκόσμια ιστορία; 

05.12.2024

Μιχάλης Αβέλλας 

https://www.facebook.com/share/p/15c6sRRHJr/










Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Ενδοοικογενειακή βία , διαδίκτυο και το δικαίωμα στη λήθη.

Παρατηρώ με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση πως η προανάκριση ενός υπό έρευνα ειδεχθούς κατά συρροή οικογενειακού αδικήματος έχει γίνει φέιγ βολάν στον ανεμόμυλο των social media, με τα μεγαλύτερα θύματα να είναι τα παιδιά αυτής της σχέσης.

Δεν έχετε σκεφτεί έστω και λίγο ότι ανεβάζοντας έστω και με pixel τα προφίλ στα μέσα δικτύωσης, δεν καταπολεμάτε κανένα αδίκημα αλλά στοχοποιείτε τα παιδιά αυτής της σχέσης;

Δεν σκέφτηκε κανείς πριν δημοσιοποιηθεί η υπόθεση, να κλειδώσει τα προφίλ του φερόμενου δράστη και των θυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μην έχουμε δευτερογενή θυματοποίηση, η οποία στην εποχή της καλπάζουσας αναδυόμενης τεχνητής νοημοσύνης θα τα συνοδεύει με ένα κλικ για μία ζωή;

Δεν είναι όλα για τα πάνελ και για σχολιασμό. Είναι για περισυλλογή για τον ηθικό ξεπεσμό που αναδύεται με ζόφο πίσω από τις κλειστές πόρτες των προηγουμένων ετών της καραντίνας, της συνωμοσιολογίας και των δεισιδαιμονιών που βρήκανε γόνιμο έδαφος σε ανίσχυρους και διαβρωμένους χαρακτήρες και ξαφνικά ανοίγοντας αυτές οι πόρτες, ακούγεται όλο και πιο συχνά από τα στόματα των θυμάτων το :
<<Δεν αντέχω άλλο>>.

Κι εκεί συμβαίνει η έκρηξη γιατί ο θύτης δεν αντέχει να χάσει το θύμα ή καλύτερα το θήραμα του από τον απόλυτο τυραννικό έλεγχο του. Το θύμα ζητάει βοήθεια, όμως κοινά σημεία στο παρελθόν, κοινές φωτογραφίες και στιγμές αναρτημένες δημόσια στο διαδίκτυο έρχονται να δώσουν μια διαφορετική διάσταση περισσότερου κουτσομπολιού από αυτή που ο νομοθέτης επιδιώκει να εγκαθιδρύσει στην κοινωνική αντίληψη.
Το δικαίωμα στη λήθη στο άρθρο 17 του υπ αριθμ 2016/679 ΓΚΠΔ (Γενικός Κανονισμός ΕΕ για τα Προσωπικά Δεδομένα για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών) πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να ενεργοποιείται άμεσα με διάταξη και απόσυρση όλων των επίμαχων σημείων όπου θίγεται το προστατευόμενο υποκείμενο, με την αμελητί και κατεπείγουσα συνδρομή της υπηρεσίας της καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Είναι αυτό ακριβώς το κρίσιμο σημείο που πρέπει να σταθεί η Πολιτεία, δίνοντας μια νέα ανάσα ζωής στα θύματα στον φυσικό και στον νέο ψηφιακό κόσμο, για να μην δείχνει βρώμικος ο καθαρός εαυτός των θυμάτων αντικρίζοντας το είδωλο τους στον λερωμένο και θαμπό καθρέφτη από τη βρώμικη ανάσα των θυτών. Προβάλλοντας έτσι μία εικόνα οίκτου προς τέρψη μίας αργόσχολης διαδικτυακής κοινότητας, που παράγει μόνο κριτικές και σχόλια προσπαθώντας σαν τον χρυσοθήρα να εντοπίσει τα προφίλ θυτών και θυμάτων και όχι να προβληματιστεί για τα αίτια της ηθικής κατάντιας και της καλπάζουσας οικογενειακής εγκληματικότητας.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στη λήθη των θυμάτων που θέλουν να ξεχάσουν και να αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο της ζωής τους;

02.12.2024
Με προβληματισμό
Μιχάλης Αβέλλας
Αστυνομικός


Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Στο διάβα της ιστορικής μνήμης.






Όσο τα παιδιά θα τα προκαλεί η μνήμη να γνωρίσουν την ιστορία, τόσο η Ελλάς θα συνεχίσει να ζει και να αναπνέει τον αέρα της ελευθερίας.

Η πίστη είναι ζώσα μέσα από την καθημερινότητα μας και από την κληρονομιά. Μπορεί να αναλύσεις επιστημονικά τα πάντα, αφήνοντας όμως πάντα ένα αναπάντητο ερωτηματικό. 

Είναι αυτό το αόρατο νήμα που  συνδέει την επιστήμη με το Θείο.

Είναι αυτή η αόρατη σύνδεση έθνους - κράτους - πίστης που διατηρεί τα κράτη υγιή και τους κατοίκους ευημερούντες.

Είναι αυτά τα ιερά, τα όσια και λάβαρα που μία θεία δύναμη μας ωθεί να τα συντηρούμε και να τα κάνουμε καλύτερα με την αγάπη μας.

Είναι η Ελλάδα, η Ελλάδα που δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται τσιφλίκι κανενός και ανήκει στο εμείς και όχι στο εγώ τόσο στις εύκολες διαδρομές όσο και στα δύσκολα και απάτητα μονοπάτια. Γιατί, για να φτάσουμε στην Ιθάκη πρέπει να είμαστε ενωμένοι, όλοι μαζί και όχι περιπλανώμενοι με μια σχεδία, έρμαια  των παθών, των εγωισμών και του κατάλοιπου της εθελοδουλείας από την μακραίωνη σκλαβιά.

25.08.2024

Μ Α



 

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Στοχασμοί των καιρών

 Στο άγαλμα του αγίου των ελληνικών γραμμάτων, του αποκαλούμενου κοσμοκαλόγερου, του συγγραφέα των Εμπόρων των Εθνών, του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

Από τη μνήμη αυτών των ανθρώπων που χάραξαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία με το συγγραφικό έργο τους, αλλά πρωτίστως με το ήθος του χαρακτήρα τους μόνο τιμή και υπερηφάνεια μπορείς να αισθάνεσαι, γιατί μέχρι το τέλος της ζωής τους έμειναν σταθεροί στις αξίες και την κοσμοαντίληψη τους. Χαρίζοντας μας έτσι σταθερές για να έχουμε ως σημεία αναφοράς, όταν η πυξίδα τρελαίνεται από το μαγνήτη που της τοποθετεί η φρενήρης ελευθεριότητα στο όνομα των δικαιωμάτων. 

Στο σήμερα, για τους σύγχρονους τους σε κάθε επιστημονική έκφανση του δημοσίου βίου,  πολύ αμφιβάλλω πως θα καταγράψει και αν, ένας αντικειμενικός ιστορικός του μέλλοντος, αυτούς τους φιλόδοξους που θέλουν να μείνει η πορεία του έργου τους  στη μνήμη του κόσμου.

06.02.2024

Μ Α


Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Στοχασμοί στο μεγαλείο του ελάχιστου.

 Αγώνας δρόμου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι λόγω του χιονιά στη Βίλια, ένα χωριό στην Αττική σε υψόμετρο 301 μέτρα με 1269 κατοίκους σύμφωνα με την επίσημη απογραφή το 2011. 

Τί ζούμε ;;;

Δεν ξέρω πόσο ακόμη θα αντέξουμε να κινούμαστε σε αυτόν τον ρυθμό, να φοβόμαστε τα μικρά και να χανόμαστε στα μεγάλα όπως στις πλημμύρες του Daniel. 

Η μεγαλοποίηση του ελάχιστου σε συνάρτηση με το φόβο και την εξάρτηση από την εικόνα που δημιουργούν τα διευρυμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργούν αδύναμες κοινωνίες στα μεγάλα γεγονότα με συνεπακόλουθο την παράδοση στην ήττα. 

30.01.2024

Μ Α



Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Η δύναμη της ταπείνωσης στον ηγέτη.

 Στη σπηλιά του Κύκλωπα, όπου εδώ έχασε ο Οδυσσέας τους  έξι από τους δώδεκα καλύτερους συντρόφους & συμπολεμιστές του, όταν αράζοντας τα καράβι του κοντά στο λιμάνι της χώρας των Κυκλώπων, που εικάζεται πως βρίσκεται στην παραλία της Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη, προς αναζήτηση τροφής και εφοδίων , εισήλθε στο σπήλαιο του Πολύφημου και αγνοώντας τις παρακλήσεις των συντρόφων του να φύγουν το συντομότερο δυνατό, ήθελε να γνωρίσει τον Κύκλωπα πλανόμενος πως τηρεί τα έθιμα των θεών και την φιλοξενία, γνωρίζοντας όμως τα άγρια φονικά ένστικτά του.  

Μέχρι να μηχανευθεί την απόδραση με την μέθη και την τύφλωση του μονόφθαλμου Κύκλωπα, ονόμασε τον εαυτό του Ούτις, δηλαδή ΚΑΝΈΝΑΣ. Έπρεπε ο Κανένας να ξεθαρρέψει στα ανοιχτά της θάλασσας για να φωνάξει Οδυσσέας, καταφέρνοντας έτσι να προκαλέσει την μήνι του Ποσειδώνα και να  αποδεκατίσει με την ύβρι και αλαζονεία του όλους τους συντρόφους του και το στόλο του, φτάνοντας ολομόναχος στην Ιθάκη στην Ιθάκη μεταμορφωμένος από τη θεά Αθηνά ως γέρος ζητιάνος διεκδικώντας ξανά πίσω το βασίλειο του και την σύζυγό του Πηνελόπη, έπειτα από 20 χρόνια πολέμων και θαλασσοταραχών με την Τροία από περικαλλές τρόπαιο νίκης να  να έχει καεί από την ίδια τη μανία της νίκης τους και του δούρειου ίππου. 

Η αλληγορική σημασία της Οδύσσειας και δη της ιστορίας με τον Κύκλωπα είναι πως ο ηγέτης δεν πρέπει προς αναζήτηση αγαθών να ξεκινά με το λαό του ούτε την εξερεύνηση νέων τόπων χωρίς επαρκή ανάλυση προσδοκώμενου κέρδους και κινδύνων  υπολογίζοντας σε περίπτωση ήττας μόνο στη μεγαλοθυμία του αντιπάλου και την επέμβαση τρίτων δυνάμεων, πολύ δε περισσότερο  με την αποστασιοποίηση του είτε λόγω αποχής είτε λόγω απουσίας είτε λόγω αλαζονείας που γεννά ο εγωισμός της εξουσίας, να αφήσει να χαθεί ο αξιακός κόσμος της πολιτείας του, το επονομαζόμενο κάποτε βασίλειο με το αιώνιο, σταθερό τυπικό, πειραματιζόμενος και παρασυρόμενος από τη δίνη ενός εφήμερου κοινωνικού γίγνεσθαι που συνεχώς μεταβάλλεται. 

Για αυτό ο ηγέτης όταν αποφασίζει πως θα κινηθεί σε ένα ανεξερεύνητο μέλλον βλέποντας την αγωνία του λαού του πρέπει να γίνεται ξανά Ούτις, δηλαδή Κανένας, και να ακυρώνει την εντολή πριν αποβεί επιζήμια, γιατί η ταπείνωση είναι δύναμη.

24.01.2024

Μ Α



Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Στοχασμοί


 Αν με συναρπάζει και συνεπαίρνει κάτι στην Καρδίτσα είναι ότι αυτός ο τόπος και τα βουνά της είναι γεμάτα ιστορία και ελευθερία. Κι όσο κι αν βασανίζεται αυτός ο τόπος από το θείο δώρο του νερού, άλλο τόσο του χαρίζει την ευλογία να γεννά ήρωες. 

Έτσι έξω απο ένα χωριό πάνω από το φράγμα Πλαστήρα, τη Μούχα, συναντάς ένα σπάνιο πέτρινο άγαλμα του Καραϊσκάκη με αλυσοδεμένη από το λαιμό μια μορφή, που συμβολίζει τα βάσανα της Ελλάδας πριν την απελευθέρωση με μια επιγραφή να ορίζει τους αγώνες και αγωνίες τους, τι θα απογίνει η Ελλάδα του μακρινού μέλλοντος:

"Εμείς αίμα και χώματα ζυμώναμε όλη μέρα,

να ζείτε εσείς ελεύθερα μετά το Εικοσιένα".

Όσο λοιπόν οι αναθεωρητές θα τρέχουν τα πράγματα, τόσο θα προβάλλουμε μπροστά τους να τους υπενθυμίζουμε πως τρέχουν προς τον γκρεμό, μήπως και σταματήσουν καθώς έχουν παρασυρθεί από τη δύναμη του χρήματος, της έπαρσης και της εξουσίας, που δεν υπολογίζει τις πραγματικές αξίες της ζωής που είναι αιώνιες. 

Γιατί όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.

Τέλος , επιστρέφοντας στον ήρωα μας Γεώργιο Καραϊσκάκη, βρήκε το τέλος που ευχήθηκε πάνω από το νεκρό σώμα από τουρκικό βόλι του Μάρκου Μπότσαρη στη μάχη του Κεφαλοβρύσου, όταν τον μετέφεραν να τον προσκυνήσει για τελευταία φορά στην Ι. Μονή Παναγίας του Προυσού, όπου βρισκόταν κατάκοιτος από ανίατη πνευμονική πάθηση.

"Άμποτε ήρωα Μάρκο κι εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω" και τέτοιο θάνατο βρήκε στο Φάληρο την 22-23.04.1827 με τις τελευταίες του λέξεις να στοιχειώνουν για ομόνοια το γένος μας:

"Ελάτε να σας φιλήσω".

16.01.2024

Μ Α









Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Γιατί τόση βιασύνη;

 Αδυνατούμε να κατανοήσουμε αυτή την τεράστια σπουδή και βιασύνη ώστε να νομοθετηθεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και σίγουρα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο δημοσκοπικά και στις επικείμενες ευρωεκλογές. Παρόμοια βιασύνη έδειξε η κυβέρνηση όταν νομοθετούσε τα μνημόνια στις αρχές της δεκαετίας του 2010, που αποτέλεσαν ταφόπλακα για την μικρομεσαία τάξη και πυροδότησαν ένα ουκ άνευ μεταναστευτικό ρεύμα.

Μετέπειτα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και υπέγραψε το υπερταμείο και την αχρείαστη παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας, όπως θα το αποδείξει η ιστορία.

Συμπέρασμα: 

Το τότε ΠΑΣΟΚ έφτασε στα όρια της διάλυσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διχοτομήθηκε με τα ποσοστά του σε ελεύθερη πτώση. Οι ΑΝΕΛ που αυτοπροβαλλονταν ως οι προστάτες της ονομασίας, δεν κατέβηκαν καν να διεκδικήσουν την ψήφο το 2019 και εξαφανίστηκαν. 

Η ΝΔ σταμάτησε στο 19% και επέστρεψε στην κυβέρνηση το 2019 με πατριωτική ατζέντα και υποσχόμενη να μην αγγίξουν τα ιερά και όσια, πείθοντας το εκλογικό σώμα ως την μόνη αξιόπιστη επιλογή. Στο τώρα, φέρνοντας στην επικαιρότητα για ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου των ομόφυλων ζευγαριών σε συνδυασμό με την διακήρυξη των Αθηνών με την Τουρκία και συμφωνίες που ακόμη ο λαός δεν έχουμε αντιληφθεί αν είναι επικερδείς για την Ελλάδα, είναι γρίφος που θα σταματήσει το 41%. 

Όμως, η ιστορία διδάσκει ότι ακόμη κι αν χαθούν κομματικές παρατάξεις, από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί αδικείται η Ελλάδα και το μόνο που απομένει είναι μια εκλογική τιμωρία χωρίς αντίκρυσμα. 

Κι όλα αυτά να δίνουν ένα αναπάντητο ερώτημα γιατί τέτοια βιασύνη να γίνει αυτό; Οι νόμοι ψηφίζονται για να διατηρήσουν το κράτος και έχουν θεμελιωθεί πάνω στις αρχές των άγραφων νόμων, των ηθών, εθίμων και παραδόσεων του γένους μας και τώρα θέλουμε να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο που μας ενώνει με όλα αυτά; 

Εν τέλει, όσο δε θα σεβόμαστε τις βασικές αρχές της δημιουργίας και της γένεσης αυτού του κόσμου που είμαστε περαστικοί, τόσο θα καταρρέει ο κόσμος γύρω μας. 

10.01.2024

Μ Α