Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ο αιώνιος Ελληνισμός της προδοσίας και της αυτοθυσίας.

πηγή βίντεο:http://www.liantinis.org,

Αυτός είναι ο αιώνιος Ελληνισμός.
Ο καθηγητής Λιαντίνης σε μία επεισοδιακή του ομιλία - του οποίου δεν χρειάζεται να ενστερνιζόμαστε το σύνολο των απόψεών του - στο απόσπασμά του για τις Θερμοπύλες που όρισαν στη ζωή τους κάποιοι να φυλάττουν και την αναμονή για την εμφάνιση του Εφιάλτη και το διάβα των Μήδων, ως απαραίτητο στοιχείο κατ'εμέ μίας διαχρονικής κοινωνίας που ξεπουλά τα όνειρά της με έναν καταλύτη, για να δημιουργηθεί και ο θρύλος των ηρώων που σταμάτησαν την αυτοκαταστροφή με την αυτοθυσία τους.
 Γιατί ο κόσμος δημιουργήθηκε από την ανάγκη. Και είναι ανάγκη να υπάρχουν ήρωες, για να γκρεμίζουν τα τείχη του φόβου σε εποχές εξαθλίωσης και τρόμου, όπως πάλαι ποτέ οι δαφνοστεφανωμένοι ολυμπιονίκες τα τείχη των πόλεων τους και όχι όπως κάποιοι που αποδείχτηκαν ντοπαρισμένοι, που νίκησαν οι ορμόνες τους και όχι η ψυχή τους στο άθλημα και τρέμαν μην τους αφαιρέσουν τα μετάλλια και τις τιμές.
Και κλείνει με μία φράση από τον Πλούταρχο για το αν κυβερνούνταν η Σπάρτη από τις γυναίκες με τέτοιους ανδρείους πολεμιστές, με τη βασιλομήτωρ του Λεωνίδα να απαντά: "Γιατί εμείς γεννάμε άνδρες!".
Αυτός είναι ο αιώνιος Ελληνισμός, που προδίδει τον εαυτό του για να αυτοθυσιαστεί για να τον σώσει με την μέθοδο της αναγέννησης. Για αυτό και ανάπτυξε τόσες φιλοσοφικές σχολές, για να μπορέσει να ανακαλύψει την ατέλεια του ανθρώπου και να θεωθεί και να βρει αυτό το "γιατί;".
Για αυτό και ταίριαξε τόσο πολύ στο dna μας η Χριστιανική έλευση, γιατί ταίριαξε απόλυτα με την υπόδειξη του Ιούδα όπως άλλοτε ο Εφιάλτης. Και η μνήμη δεν ξεχνά όση λήθη αιώνων και να υπάρξει. Γιατί υπάρχει σε μία σκοτεινή γωνία στο ασυνείδητο και περιμένει να σκαλιστεί ως σπόρος και να την δει το φως.
Νέες "σταυρώσεις" περιμένουν το μέλλον μας με αυτούς που δεν τα δημιούργησαν ως πρωταγωνιστές θυσίας εσπερινής σε ένα έργο που οι κορυφαίοι κρύφτηκαν στο ρόλο του υποβολέα.
17 Ιουλίου2015
Αβέλλας Μιχαήλ
Μέλος Διαβούλευσης Δ. Τεμπών - αστυνομικός