Ηλεκτρονική ολοκλήρωση ή ηλεκτρονικό τέρας;
Η χρήση της τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία ειδικά από τις Αρχές καταπολέμησης του εγκλήματος παγκοσμίως απέδειξε παθογένειες και έλλειψη σεβασμού στα προσωπικά δεδομένα, καθώς στην πρωτόγνωρη παρακολούθηση των πάντων, έχοντας στη διάθεση τον πειρασμό ενός ηλεκτρονικού παντεπόπτη και η συμπεριφορά ήταν όπως ενός μικρού παιδιού που παίρνει στα χέρια του ένα playmobil.
Ποιος θα ξεχάσει το σκάνδαλο υποκλοπής και παρακολούθησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας όπου τα απόρρητα μυστικά του Κρατους μας διέρρεαν σε ξένους ανταγωνιστές μας και υποδαύλιζαν κάθε προσπάθεια εθνικής δημιουργίας και αναπτυξιακού σοκ, συνεπικουρώντας στο μερίδιο αναλογούσας ευθύνης τους παράλληλα και με τις εσωτερικές παθογένειες την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης και στο μνημόνιο. Στην υπογραφή συμφωνιών, στον παράλογο διπλασιασμό του χρέους με το οικονομικά παράδοξο του μετέπειτα κουρέματος πραγματικού χρήματος από ομολογιούχους και ταμεία αξίας σχεδόν 110 δις EURO.
Κι εδώ ερχόμαστε στο παρόν. Όταν το κράτος δεν στάθηκε ικανό να προστατεύσει από υποκλοπές τον πρώτο πολίτη του, θέτοντας σε κίνδυνο την αυτή καθεαυτή ύπαρξη του, πώς είναι δυνατόν να κατοχυρώσει τα θεμελιώδη δικαιώματα προστασίας των δεδομένων από την χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών;
Έχει δημιουργηθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο ή στο πλαίσιο της ACTA ή τα δεδομένα θα κάνουν flow σε σέρβερς και σκληρούς δίσκους εκτός ελληνικής επικρατείας;
Ως πότε θα υπάρχουν εγγεγραμμένες οι συναλλαγές; Θα υπάρχουν δημόσιες επιτροπές για την διαγραφή των δεδομένων ή οι πολίτες θα αποτελούν οιονεί θύματα εκβιασμού από χάκερς από ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, δημιουργώντας ένα νέο είδος εγκλήματος, τον ηλεκτρονικό ρατσισμό;
Υπάρχουν συγκροτημένα ειδικά τμήματα σε κάθε αστυνομικό τμήμα έτοιμα να χειριστούν υποθέσεις ηλεκτρονικής εξαπάτησης ή θα επεμβαίνει ή Αθήνα με το παράρτημα της Θεσσαλονίκης καθιστώντας ατελέσφορη την άμεση διαλεύκανση και πάνω από όλα την άμεση ηλεκτρονική απόδοση των κλοπιμαίων;
Και το λέω αυτό γιατί αυτό προϋποθέτει πρότερη συνεννόηση με τον Εισαγγελέα του Νομού και συνεχή επαφή μαζί του. Τουτέστιν απαιτείται και ίδρυση γραφείου Εισαγγελέων δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σε κάθε νόμο.
Απαιτείται αυστηρότατο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να μην τα συμπαρασύρει όλα χάριν της αενάως επαπειλούμενης εθνικής ασφαλείας και πάταξης της διεθνούς εγκληματικότητας, ώστε να μην εξευτελίζονται πρόσωπα και καταστάσεις, για να μην καταντά η είδηση μίας αποτρόπαιας πράξης κατακριτέας (παιδεραστία) να γίνεται το κουτσομπολιό καθημερινών συνηθειών του φερόμενου δράστη (τεκμήριο αθωότητας).
Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας από την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence). Δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε.
Έχετε φανταστεί τί θα συνέβαινε αν οι σκληροί δίσκοι χάνανε τα αρχεία τους από έναν ιό και όλα τα χρήματα σας βρισκότανε σε ηλεκτρονικές μονάδες με έδρα το εξωτερικό ή ακόμη και εντός χώρας;
Έχετε αλήθεια σκεφτεί όσοι αντιτείνετε το επιχείρημα του βιβλιαρίου καταθέσεων με ποιον φορέα θα το αντιπαραβάλλατε, όταν τα ηλεκτρονικά του αρχεία θα ήτανε μηδενισμένα; Και ακόμη ποιος θα αναλάμβανε το κόστος επαναφοράς όταν τα "backups" θα ήτανε αμφισβητήσιμα;
Θα μπορούσα να σας αναπτύξω πολλά θετικά και αρνητικά της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά το χρήμα κινεί τα πάντα.
Και μη φαντάζεστε ρομπότ που θα μας διατάζουνε, αλλά να φανταστείτε ένα νέο λογισμικό που θα μπορεί να παρακάμψει τον τερματισμό λειτουργίας ενός υπολογιστή ακόμη και τα κλειδιά ασφαλείας του λόγω απροσδόκητου σφάλματος, πρόδρομός του άλλωστε το ξυπνητήρι του κινητού και από έναν ιό να αρχίσει να πυροδοτεί σε στόχους σε όλο τον πλανήτη. Πόσες φορές δεν κόλλησε έστω και λίγο ο υπολογιστής ή το smartphone σας;
Για αυτό δεν είναι όλα τόσο απλά όσο φαντάζουνε. Η καινοτομία στα χέρια του ανθρώπου που κατάφερε ακόμη και ως πρωτόπλαστος να εκδιωχθεί από τον Παράδεισο στην Κόλαση, απέδειξε ότι δεν έχει ιδανική σχέση. Ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και Ναγκασάκι, πυρηνικές δοκιμές στους ωκεανούς, πειράματα γεωμηχανικής για αντιμετώπιση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, λιώσιμο πάγων για εξόρυξη ορυκτών και πολύτιμων μετάλλων, καλπάζουσα πολεμική βιομηχανία, σύνθεση σύγχρονων εργαστηριακών βιοχημικών απειλών και όπλων για την διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί των οποίων οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά, κλωνοποίηση διαφόρων ειδών για δημιουργία της χίμαιρας.
Προσπαθώ να θυμηθώ αν κάποια εφεύρεση/ ανακάλυψη βοήθησε δραστικά την ανθρωπότητα και δεν θυμάμαι.
*Η ενέργεια είναι για τους λίγους να παιδεύουν τους πολλούς.
* Ο υποσιτισμός συνεχίζεται.
* Η έλλειψη νερού στις υποσαχάριες χώρες όπως και στις άνυδρες χώρες λένε πως αντιμετωπίζεται με μεταφορά ύδατος από πλεονάζουσες χώρες και με δημιουργία φορέων διαχείρισης υδάτων, όταν την ίδια στιγμή βλέπουμε να χάνονται πόλεις και περιουσίες από πλημμύρες και καταρρακτώδεις βροχές. Και αυτοστιγμεί το αγαθό να γίνεται προϊόν. Αλήθεια το φράγμα της Νινευής στο Ιράκ πόσα κανάλια και παραποτάμους στέρεψε, όπου εκεί ζούσαν απλά αυτόχθονες γηγενείς και τους ενσωμάτωσε στη Μοσούλη των 2 εκατομμυρίων κατοίκων και της έδρας του Ισλαμικού Χαλιφάτου; *Οι στρατοί με τα σύγχρονα έξυπνα όπλα τους, που συγκεντρώνονται στη Μέση Ανατολή, το κάνουν γιατί μισούν ή αγαπούν τον Ηγέτη της; Αυτά είναι ανέκδοτα.
*Η αποκωδικοποίηση του DNA το 2001 βοήθησε σε τίποτα άλλο εκτός από την παραγωγή ντόπας που να εισχωρεί στα γονίδια, και όχι στην πειραματική έστω εξάλειψη του γονιδίου της επιθυμίας σε χρήστες ναρκωτικών τελευταίου σταδίου; Είναι μεγάλο το εμπόριο της ντρόγκας και τα φορτία δεν πάνε όλα στους χρήστες όπως διατείνονται, γιατί θα έπεφταν απευθείας σε σοκ και θα χάνονταν οι "πελάτες". Καθαρή κατά 10% τουλάχιστον κάνουν χρήση. Τώρα το 90% που πηγαίνει, αυτό ξέρει.
* Η επιβολή της ειρήνης με έξυπνα όπλα και η ανάγκη εξέλιξης των αμυντικών βιομηχανιών να ανακαλύψουν το πιο έξυπνο και ισχυρό όπλο, που θα αναγνωρίζει την απειλή με λογισμικό αυτονομημένο πλήρως κατά την περίοδο πολέμου, διαβαθμισμένο για επιχειρήσεις ειρήνης, επιφυλακής, ετοιμότητας, επεισοδίου και πολέμου.
Για αυτό και φοβάμαι αυτό το "απροσδόκητο σφάλμα" της τεχνητής νοημοσύνης που δύναται να φερθεί ως τέρας κατατρέχον την ανθρωπότητα.
Γιατί ο άνθρωπος είναι ικανός με το πάτημα ενός κουμπιού σε μία κατάσταση διπολικής αμφιθυμίας να εξαφανίσει ό,τι γνωστό υπάρχει έως σήμερα και να κοιτάζουμε την αυτοκαταστροφή μας μέσα από την οθόνη του smartphone, του υπολογιστή και της τηλεόρασης κάνοντας "share" την είδηση της καταστροφής του.
15/10/2015
Αβέλλας Ν. Μιχαήλ
Αστυνομικός - Μέλος Διαβούλευσης Δ. Τεμπών