Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Στα χνάρια της ένδοξης Ιστορίας μας.

 

«Άμποτε, ήρωα Μάρκο, κι εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω».

Εδώ σε αυτά τα άγρια βουνά, από κάτω κείτεται μέσα στα βράχια η Παναγία η Προυσσιώτισσα. Εδώ το 1823 μετέφεραν τον Καραϊσκάκη σε ένα φορείο από κλαδιά τα παλληκάρια του, ημιθανή υποφέροντας από αρρώστια στα πνευμόνια για να ιαθεί.

Γνωστός για τα ανέκδοτά του ήταν αρκετές μέρες στο μοναστήρι χωρίς βελτίωση και τον παρακινεί ένας καλόγερος να τάξει κάτι στην Παναγία για το καλό του. 

Απάντησε τι να δώσω, άλλο από το μουλάρι μου δεν έχω και το τάζω, προσπαθώντας να χαμογελάσει μες στον πόνο του. Όταν βελτιώθηκε κάπως η υγεία του πριν αναχωρήσει από το μοναστήρι, έδεσε το μουλάρι του στην πόρτα της εκκλησίας , εκστομίζοντας τον σατυρικό του λόγο:

-Που να το’ ξερα ‘γω πως ήθελες μουλάρι για να με γειάνεις τόσους μήνες…

Έπειτα, την Πρωταπριλιά του 1824 στην εκκλησία της Παναγιάς στο Αιτωλικό, έλαβε χώρα ένα από τα πιο μελανά στίγματα στην ιστορία του ξεσηκωμού, από την στημένη καταδίκη του για προδοσία με τους Τούρκους, από τον Μαυροκορδάτο που τον κατάτρεξε όσο κανείς άλλος, αποστερώντας του όλα τα αξιώματα μέχρι να μετανοήσει επιστρέφοντας στα χριστιανικά και ελληνικά χρέη του και δίνοντας του 48 ώρες προθεσμία να αναχωρήσει. 

Μάλιστα δε υπάρχει ένα απόσπασμα από γράμμα του Μαυροκορδάτου:

«Μανθαίνω ότι είναι κακά άρρωστος… Η φθίσις του έφθασεν εις τον τρίτον βαθμόν… ίσως ο Θεός μας απαλλάξη από αυτόν…»

Ο ασθενής στρατηλάτης μεταφερόμενος πάλι σε ένα ξυλοκρέβατο από κλαδιά είχε προορισμό τα Άγραφα ήταν κυνηγημένος κι από Τούρκους και από το πρωτοπαλίκαρο του Μαυροκορδάτου, τον Ράγκο. Εκείνοι που τον καταδικάσανε για προδοσία, τώρα επιτίθεντο από κοινού με τους Τούρκους. Ο Μαυροκορδάτος προς τον Ράγκο έγραψε σε ένα γράμμα: «Ήθελα λάβει μεγάλην ευχαρίστησην, αν τον επιάνατε…»

Στο Καρπενήσι απάντησε στην Γραμμένη Οξυά τον Α. Ίσκο, τον Γ. Δράκο, τον Χρ. Περραιβό και άλλους οπλαρχηγούς που έτρεξαν να τον βοηθήσουν. Εκεί φιλοξενήθηκε στη Δόμνιτσα από τους Γιολδασαίους και άλλους φίλους του και παρακάλεσε τον παπα-Γιάννη, μόλις τον είδε να μπαίνει στην πόρτα:

«Παρακάλα, παπά μου, το Θεό να γίνω καλά για το Γένος». 

Και στην 27 Μαϊου 1824 έγραψε αυτή τη γραφή στο Διευθυντήριο, στον Μαυροκορδάτο:

«Εμένα η κακή τύχη μου και αρρώστησα οπίσω. Δεν ηξεύρω κιόλα από τα κρύα τα πολλά ήταν ή από τους τόσους αφορισμούς όπου μου εκάματε, και σε παρακαλώ να με συγχωρέση η Διοίκησις και όλοι οι χριστιανοί και να μου σταλθεί και μία ευχή συγχωρητική παρά του αρχιερέως.»

Δεν του απάντησε ποτέ και κινήθηκε προς το Ναύπλιο , για να συναντήσει την ιστορία μέσα από τον εμφύλιο διχασμό και λαμπρές νίκες στην Ρούμελη μέχρι το ηρωικό τέλος του στο Φάληρο την 23η Απριλίου 1827, όπου σηκώθηκε βαρειά άρρωστος με πυρετό να ανακόψει τα στρατεύματα του Κιουταχή.

Εν τέλει, εκπληρώνοντας έτσι την ευχή του στο νεκρό σώμα του Μπότσαρη που μεταφέρθηκε στο νάρθηκα του ναού της Παναγίας Προυσσιώτισσας μετά τη νίκη του στο Κεφαλόβρυσο την 9η Αυγούστου 1823 και μόλις το έμαθε ο ασθενής στρατηλάτης, σηκώθηκε από το στρώμα του και σύρθηκε ως το λείψανο. Έσκυψε έπειτα και φίλησε με δάκρυα το νεκρό κι είπε:

«Άμποτε, ήρωα Μάρκο, κι εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω».

 «Ο Μάρκος ήτανε τρανός. Είχε νου που δεν είχε άλλος, είχε καρδιά λιονταριού και γνώμη δίκια σαν του Χριστού. Ούτε το δάχτυλό του δεν του φτάνουμε».

Ας μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας τα τελευταία του λόγια:

«Ελάτε να σας φιλήσω».

Για αυτό συνέβη η εθνική παλιγγενεσία αν και πέρασε από μύρια κύματα εγωισμών, συνωμοσιών, προδοσίας. Γιατί τα τελευταία λόγια των ηγετών ήταν λόγια αγάπης και ομονοίας. Λόγοι εγκαρδιωτικοί. Λόγοι που τιμούν με τις πράξεις τους τα ιδανικά του ηγέτη όπως τον έβλεπε ο Καραϊσκάκης στο πρόσωπο του Μάρκου Μπότσαρη.

Αυτά είναι τα βουνά της Ελλάδας μας που κράτησαν την σπορά του Ελληνισμού. 

05.04.2020

Μιχάλης Αβέλλας

Υ.Γ.: Αυτό το βιβλίο που με συνεπήρε από τη Σχολή Αστυφυλάκων Καρδίτσας και μου το δώρισε ο τότε Διοικητής μου, ο Δημήτρης Καλλιαντζής πιθανόν και από παρόρμηση όταν έβλεπε ότι καθόμουν επί ώρες στον ελεύθερο χρόνο στη βιβλιοθήκη της σχολής και μελετούσα την εκτός ύλης στρατιωτική ιστορία.

Υ.Γ.1: Σκέψεις που είχα αναρτήσει από την 05 Απριλίου 2020 στο fb.

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Αιδώς Αργείοι. Περί των εκθεμάτων στην Εθνική Πινακοθήκη.

 Την επόμενη φορά αφού είστε τόσο προοδευτικοί εκεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Υπουργείο Πολιτισμού, φροντίστε να δεχτείτε και μια έκθεση έργων τέχνης που να δείχνει εναλλακτικά όπως υιοθετείτε την σκέψη σας τον Αλλάχ και το Ισλάμ.

 Το Charlie Hebdo να μοιάζει λίγο και να πυροδοτήσετε μια ισλαμική τζιχάντ και Ιντιφάντα στα ανατολικά όρια της Ευρώπης και να προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. 

Μα πόσο αμετροεπείς μπορείτε να είστε;

Κι αυτό γιατί η συσσωρευμένη αμετροέπεια κάποια στιγμή θα σπάσει και τα φρένα και προς άλλες θρησκείες που δεν θα είναι τόσο ειρηνικές στα πιστεύω σας και αθώοι θα πληρώσουν το τίμημα των επιλογών σας.

Σεβασμός στις θρησκείες. Θα σπάσετε όλα τα αναχώματα της κοινωνίας. 

Αιδώς Αργείοι. 

12.03.2025

Μιχάλης Αβέλλας 

Φυσικά και δεν αναπαράγω εικόνες που ντροπιάζουν τα πιστεύω μου.

Σάββατο 8 Μαρτίου 2025

Τον νου σου Ελλάδα.

Σαν σήμερα πριν από 5 χρόνια βρισκόμασταν στον Έβρο και αναχαιτίζαμε με απόλυτη επιτυχία με την βοήθεια των ακριτών κατοίκων την υβριδική τουρκική απειλή που ήθελαν να σπάσουν το επίσημο σημείο διαβατηριακού και τελωνειακού ελέγχου στις Καστανιές και να γκριζάρουν την περιοχή. 

Στο σήμερα έχουν εισρεύσει αθρόα Τούρκοι και κάποιοι από αυτούς προφασιζόμενοι διωκόμενους πολιτικούς αντιπάλους και ζητώντας άσυλο, αλωνίζουν την Ελλάδα και έχουν στήσει συμμορίες με τη μία δολοφονία να διαδέχεται την άλλη. 

Πλέον η μαφία στη χώρα θα έχει να επιδεικνύει την φυλετική της διάρθρωση με την κορυφή της πυραμίδας να στέκεται σε όποια έχει τις πιο πολλές εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου. 

Πλέον αυτών στον Έβρο συμβαίνει ένας γοργός μάλλον θάνατος των ακριτών με υπογεννητικότητα και εσωτερική/ εξωτερική μετανάστευση, κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα, καταστροφικές πυρκαγιές και πλέον αποδυνάμωση των στρατοπέδων που έδιναν ζωή.

 Συν τοις άλλοις ένας αθόρυβος εποικισμός και μια κατάφωρη αλλοίωση πληθυσμού με τη συνθήκη της Λωζάννης να συντελείται αφού τα ερημωμένα σπίτια στα χωρίς του Έβρου πωλούνται έναντι πινακίου φακής χωρίς να υπάρχει το απαράβατο κριτήριο της μη πώλησης σε αλλόδοξο και αλλοδαπό. 

Πλέον οι πύλες της Θράκης κινδυνεύουν εκ των έσω. Αν δεν ενισχυθούν οι Έλληνες της Θράκης με αύξηση εισοδήματος, μείωση φορολογίας στο 6% σε όλα τα είδη και ειδικά στα καύσιμα, εστίαση, διαμονή, κατάργηση φόρου υψηλού εισοδήματος στην χερσαία παραμεθόριο και στα άγονα νησιά καθώς και σε αυτά που επλήγησαν από το μεταναστευτικό, το μέλλον μας θα περιγράφεται ζοφερό.

Αν δεν προσελκυθούν επενδύσεις με οικονομικά κίνητρα που δεν θα μπορεί να τα ανατρέψει κάποια επόμενη κυβέρνηση με ψηφοφορία τα 5/5 της Βουλής για να το επιτύχει άλλως,το μέλλον των ακριτών θα είναι δυσοίωνο χωρίς ελπίδα και φως στον ορίζοντα. 

Ακόμη και να σταθούμε και να ξανανικήσουμε, θα πρέπει να υπάρχει ζωηρό και ακμαίο ελληνικό στοιχείο για να πανηγυρίσει τη νίκη. 

Τον νου σου, Ελλάδα.

Σαν σήμερα, 08/03/2020 σκεφτόμουν ότι Οι Πύλες της Θράκης δεν πέφτουν.

08/03/2025

Με προβληματισμό 

Μιχάλης Αβέλλας 

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025

Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Ικονίου για τα Τέμπη δεν έχουν πνεύμα Θεού.

 

Οικονομία Λόγου, Γέροντα. Η επίπληξη του Πατριάρχη μας ελπίζω να σας φέρει έστω και για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου στη θέση αυτών των ανθρώπων, που σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη χάθηκαν 57 ζωές, εκ των οποίων μία αγνοούμενη. 

Πολλές ζωές που επιζήσανε πιθανόν ο νους τους να έχει μείνει ακόμη μέσα στο βαγόνι την ώρα της σύγκρουσης, την στιγμή που χάνουν το άλλο τους μισό, τον διπλανό τους συνεπιβάτη, που ακούν τις κραυγές των σοκαρισμένων και βαριά τραυματιών.

 Αυτοί οι άνθρωποι ψάχνουν την αλήθεια, τα παιδιά τους, το αίμα τους, τους ξυπνάνε κάθε βράδυ γιατί δεν είχαν την ταφή που τους άξιζε, γιατί μία αγνοούμενη τριγυρίζει η ψυχή της άταφη κάπου εκεί στα Τέμπη, έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται. 

Θα μείνετε μόνοι επί του άμβωνος, θα αποστρέψει το ποίμνιο την κεφαλή του από τον Θεό. Και ευθύνη θα φέρετε οι Αρχιερείς που δεν εμπνέετε με παρηγορητικό Λόγο Θεού, αλλά δείχνετε με το δάχτυλο όπως παρενοχλούν τα τελώνια όταν αποχωρίζεται η ψυχή από το σώμα. 

Κάνετε μία προσευχή για παρηγορία των ψυχών και ανεύρεση της άταφης αγνοούμενης. 

Κάνατε λάθος τοποθέτηση. Δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε στο ρόλο του άδικου Κρέοντα στην κραυγή μιας σύγχρονης Αντιγόνης, όπως είναι η κάθε μάνα και ο κάθε πατέρας, σύζυγος, αδελφός και αδελφή, παππούς και γιαγιά που χάσανε τα σπλάχνα τους. 

15/02/2025 

Μιχάλης Αβέλλας 

Υ.Γ. Από ντροπή δεν θέλω να αναπαράξω το κείμενο που αντίκρυσα στο facebook με δημόσια κοινοποίηση στις ρυθμίσεις απορρήτου, γιατί πιστεύω στη συγχώρηση και στο δικαίωμα στη λήθη.

Η Δικαιοσύνη δεν χρειάζεται υπερασπιστές, φέρει το ξίφος της αληθείας που θα θριαμβεύσει στο τέλος. 





Το μεγάλο δίλημμα της επιστήμης



Το μεγάλο δίλημμα της επιστήμης στις σύγχρονες πολιτείες είναι αν θα σταθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου αναδεικνύοντας την μοναδικότητα της αλήθειας ή στην υλοποίηση της εκάστοτε δημόσιας πολιτικής αναλύοντας γεγονότα ως παρατηρητής και εξάγοντας συμπεράσματα με βραχύ βίο. 

15.02.2025

Μ Α

Περί προσλήψεων


 Το τελευταίο που ακουσαμε από επίσημα χείλη είναι πως έρχεται η "Συγκοινωνιακή Αστυνομία". Έχετε διαλύσει την Αστυνομία με όλες τις πατέντες και εφευρέσεις που κάνετε.

Χωρίς ασφαλιστική εξασφάλιση επάρκειας στο συνταξιοδοτικό διογκώνετε ξανά εντελώς άναρχα τον δημόσιο τομέα χωρίς ορίζοντα πεντηκονταετίας. 

Ναι σε προσλήψεις, όχι όμως σε εφευρέσεις που οδηγούν σε εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια χιλιάδες νέους μορφωμένους ανθρώπους, όπως οι Συνοριακοί Φυλακές Ορισμένου Χρόνου, όπως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. 

Και στο τέλος όταν αυτοί οι εργαζόμενοι να ζητούν το αυτονόητο της μονιμότητας, να τους κουνάτε το δάχτυλο ότι δεν ήλθε ακόμη η ώρα τους. 

Τέλος με όλα αυτά και μη έχοντας συνέλθει από τα καταστροφικά μνημόνια της προηγούμενης δεκαετίας, έχει επανεμφανισθεί μία παλιά γραφειοπαθολογία που ούτε η τρόικα δεν μπόρεσε να θεραπεύσει, η διεπιφάνεια στη δημόσια διοίκηση που ακούει στο όνομα μετακλητοί υπάλληλοι που έχει εκτοξεύσει το σύνολο όλων των ενεργών δημοσίων υπαλλήλων πάνω από 800.000. 

Για να επιστρέψω μιλώντας για τον κλάδο μας, δημιουργήστε τουλάχιστον μία επιστημονική ακαδημαϊκή αστυνομία που να συνδράμει στην προανάκριση με ειδικότητες σε αυτό που αποκαλούμε πραγματογνώμονας είτε σε πολεοδομικές είτε σε ηλεκτρομηχανολογικές, είτε σε χημικές έρευνες είτε σε άλλης φύσεως έρευνες.

Που να συνδράμει με απευθείας υπαγωγή και πρόσληψη στο υπουργείο δικαιοσύνης ως ανακριτικό προσωπικό στην περαίωση των άπειρων προκαταρκτικών που κωλύουν τους δικαστές και εισαγγελείς από την απονομή δικαιοσύνης. 

Είναι κρίμα το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας να έχει τέτοιο πολυκερματισμό ειδικοτήτων. 

Να σημειώσω πως δεν κατέρχομαι υποψήφιος σε συνδικαλιστικές εκλογές για να κάνω εντύπωση, αν θέλω μπορώ να συστήσω ένα καινούργιο σωματείο με μηδενικές συνδρομές.

15.02.2025

Μιχάλης Αβέλλας 

Υ.Γ.: Διατηρώντας το δικαίωμα της ελεύθερης και ανεμπόδιστης έκφρασης λόγου που δεν εκπροσωπούνται και αναδεικνύονται όπως θα έπρεπε οι εύλογες ανησυχίες από την παρούσα κατάσταση, για να μην έχουμε μια Ελλάδα σε λίγα χρόνια που θα γονατίσει από τα χρέη και τις υποχρεώσεις της.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

Η αξία της ζωής στην απλότητα της.

 Η αξία της ζωής στην απλότητα της.



Πίνοντας τις τελευταίες γουλιές ενός καφέ που έχει κρυώσει πατώντας στα υψώματα του Κισσάβου στη δύση του ηλίου. 

Αφήνοντας τα ίχνη μου στο χιόνι, στο μοναδικό λευκό που έχει απομείνει να μην είναι γκρίζο στη χώρα μας, αναπνέοντας επιτέλους καθαρό αέρα από τη δυσωδία που ζέχνει όλο και πιο έντονα από την κατακρήμνιση της κοινωνίας στο κενό του inferno, που στο αρχικό βέρτιγκο και παραζάλη από τα άλματα παραλογισμού τα βάφτισε δημιουργική πρόοδο με νομικιστικές σοφιστείες μέχρι να την ξυπνήσει ο εφιάλτης. 

Στο σταθμό να παίζει R.E.M. το "Everybody hurts", νιώθοντας τον πόνο της απωλείας όσων θρηνούν, ψάχνοντας την αλήθεια που θα λυτρώσει τις ψυχές των νεκρών. 

Έχοντας γράψει πολλά άρθρα εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον, τα ανατρέχω στη μνήμη μου ενθυμούμενος τον 12ο ψαλμό του Δαυίδ  "Έως πότε, Κύριε"...

11/02/2025

Μ Α